2012. április 7., szombat

Kalács

Fél kg. réteslisztet és fél kg. BL55-ös lisztet összekeverünk 2 csomag szárított élesztővel, 1 ek. sóval, 4-5 csomag vaníliás cukorral, vagy kristálycukorral.
Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy jó puha, könnyen dagasztható tésztát kapjunk, jól megnyomkodjuk, csapkodjuk, vezessük le a felgyülemlett feszültséget. Kelesztőtálba, vagy konyharuhával letakarva langyos helyen kelesszük, közbe 2x-3x még essünk neki, mintha haragudnánk rá. A jól megkelt tésztát lisztezett deszkára (nekem van erre a célra van az egész konyhaasztalt beborító viaszosvásznam) borítjuk. Kettévágjuk.
Az egyik felét finoman gyúrjuk át és tegyük vissza a kelesztőtálba. A másik darabot felezzük és az egyik felét 2 ek. cukrozatlan  kakaóporral és kevés tejjel, 1-3 ek. vaníliás cukorral (esetleg rummal) gyúrjuk át és nyújtsuk ismét kb. 1 cm vastagságúra, a megmaradt másik felet is nyújtsuk ki, kenjük be 10 dkg puha vajjal  és takarjuk be a kakaós lapunkkal. Tekerjük fel.

A másik tésztát nyújtsuk ki szintén 1 cm vastagságúra, vágjuk ketté. 10 dkg. vajat elkenek a tészta tetején. Az egyik felére szórjunk ízlés szerint (vaníliás)cukrozott darált mákot a másikra cukros diót, amibe  kapirgáljunk  kis fészkeket és 1-1 kanálka kamrapolcunkon található lekvárt rakjunk bele. Most utólag arra gondoltam, lehet a mákosba  is, mert a mákos rétest is mindig lekvárkupackákkal csinálom. A tésztákat tekerük fel.




30-45 percig kelesszük tepsibe,  1 felvert tojással kenjük le, majd 151 oC  előmelegített sütőbe addig sütjük amig a teteje, alja szép piros lesz. Ha kész rögtön konyharuhával betakjuk, ha langos lesz, nejlonzacskóba húzom (Metróba lehet kapni nagyméretű zacskókat, belefér a legnagyobb tepsi is).

Nincsenek megjegyzések: