2012. május 22., kedd

Rakott derelye ....



Posted by PicasaA rakott derelyét
(nagymamám szerint - Hódmezővásárhelyi lévén - egyszerűen csak dörölye. Hát itthon már mi is így mondjuk, mert régen mindég ő csinálta, természetesen sokkal-sokkal finomabbra.

1 kg lisztet összekeverek 1 ek. sóval, 5 tojás sárgájával és annyi hideg vízzel, hogy egy jó puha, könnyen  nyújtható tésztát kapjak. Fél órát pihentetem, majd annyira vékonyra nyújtom, amennyire lehetséges, közben ismét pihentetem néhányszor.
Igyekszem szögletesre nyújtani, mert így könnyebb lesz a töltése.
70 dkg túrót összekeverem 2-3 ek. tejföllel, kis sóval, 3 tojássárgájával és annyi búzadarával, hogy egy puha masszát kapok. .
A kinyújtott tészta felénk eső szélére diónyi kupacokat tegyünk egymástól kb. 3-4 cm. távolságra, majd a tésztalap szélét hajtsuk rá a kupacokra, a jól nyomkodjuk le a visszahajtott tészta belső szélét, a kupacok között pedig az ujjunkkal nyomkodjuk be a tésztát. Pizzavágóval levágom a töltött tésztacsíkot, majd középen is válasszuk el őket egymástól. Ezt csináljuk végig, amíg a túró tart. Nekem mindig marad kis tésztám, ezeket szilva-, vagy valamilyen kemény lekvárral meg tudjuk tölteni és már van is egy gulyásleves , vagy valamilyen káposztás étel után egy kis "szájízelítőnk"
Egy tepsit kizsírozok, de jó rendesen, beleteszek egy sor derelyét, jó alaposan meglocsolom tojássárgás tejföllel / 1/2  liter tejfölhöz 4-5 tojássárgája, 2 ek. liszt, kevés só), ráteszem a következő sor tésztát, erre a tejfölös öntet másik felét. Tetejére reszelt sajtot szórok. Forró sütőbe addig sütöm, amíg szép aranysárga-barna szint nem kap. Pár perc pihentetés után kockára vágva tálaljuk.

Forrásban lévő, kissé sós vízben kifőzzük derelyénket, deszkára szétrakva lehűtjük, majd fóliával elválasztva több sort egymás tetejére téve a hűtőbe fagyasztjuk. Ha időm van, akkor csinálom meg, mert rohanós napokra jól jön egy kis gyors étel.
Egyébként kis zsíron (olajon) megforgatva, tejfölbe megrotyogtatva szokás enni, de én most változatosságra vágytam (ez a túrósra vonatkozik). A lekvárosat kis tejbe melegítem szép lassan, ha szükséges pótolom a tejet, amikor a tészta jól átpuhult, teszek bele 2-3 tasak vaníliás cukrot 3 dkg vajat és krémesre forralom.
Máris kész a lekváros derelye vanília mártásban. Tetejére cukros darált dió,vagy vajon pirított zsemlemorzsa
illik.

Nincsenek megjegyzések: