2012. május 20., vasárnap

Rum Baba


Posted by PicasaA Rum Baba receptet
félig az internetem talált recept alapján készítettem (sajnos nem tudom a szerzőt idézni, mert már nem tudom hol is találtam), félig, főleg ami a vanília krémes részét, valamint az epres díszítést illeti a Paprika TV-n egy francia cukrásztól lestem el. Némi módosításokat természetesen - a rám jellemző módon - elkövettem.
5 ek. langyos vízbe feloldottam 1 csomag szárított élesztőt, ehhez kevertem 10 dkg vajat, 4 egész tojást, ízlés szerint cukrot, 2 ek. holland, jó keserű kakaóport, 2 dl tejszínt. Az egészet addig kevertem, amíg egy fényes masszát nem kaptam, kelesztőtálba 1 órán át kelesztettem langyos helyen, majd újból átkevertem és jó alaposan kivajazott kuglóformába öntöttem. Ismét duplájára kelesztettem úgy 30 percig, majd 160 oC-ra előmelegített (légkeverés) sütőbe kb. 40 percig sütöttem (tűpróba).
A megsült kuglófot deszkára  borítottam, konyharuhával letakartam.
Vaníliakrémet kellett volna csinálnom, de nem volt hozzá kedvem, ezért krémes alapporból pár perc alatt varázsoltam egy jó adagot. Ez nagyon finom, talán még jobb is mint amit én főzök.
10 dkg cukorból, 1 dl vízből szirupot főztem, amikor kihűlt 2 dl 75 %-os rumot kevertem hozzá (hát ez volt itthon). A kihűlt kuglófot sok-sok helyen megszurkáltam hústűvel és és apránként öntögettem, locsolgattam a rumos öntettel. Amikor mind "megitta), nyomózsákkal a közepébe töltöttem a vanília krémet.
A megmosott, alaposan leszárított eperszemek egyik oldalát olvasztott csokoládéba mártottam és a krém köré ragaszgattam őket.
A krémbe még rumba áztatott mazsolát is kellett volna tenni, de kifelejtettem, ezért csak tetejét szórtam meg, a többit köré hintettem.
Az alkohol tartalma nem semmi.