2012. február 25., szombat

Karácsonyi bonbonok házilag

   Karácsonyi bonbonok, kézműves termékeim.
Egy amerikai ismerősöm szerint .szebbek, mint  a Godiva csokoládék, még ha nem is igaz akkor is jólesett ez a dicséret.          

Macerás egy dolog, de vérlázítóan jó csinálgatni, főleg, ha a végeredményre gondolsz, amit igazán még nem is tudod milyen lesz.
Kell hozzá: Szilikon csokiforma, úgy 10 db (persze kevesebb is elég, de én mindenből szeretek sokat csinálni, mert úgyis mindenkit megkínálok, aki belép az ajtón.
Nagyon megteszi a bonbonos dobozok betétje is, amibe a bolti bonbonok szoktak csücsülni. Persze ez csak egyszerhasználatos.
 1 kg magas kakaótartalmú temperált csokoládé (én a Metróba veszem  a belga csokipasztillákat , mert azok már temperálva vannak és nekem temperálni otthon nem egy kedvemre való dolog.) Úgy fél liter tejszin, ízesítésnek  rum. Tölteléknek marcipán (szinesek, natúrok,   lehet ízesíteni különböző természetazonos aromákkal),  konyakosmeggy, ízlés szerint bekevert vajkrém (kávés, csokis, mandulás, stbl.).

A formákat ecsettel kikenjük kicsi tejszinnel felolvasztott csokoládéval, a végén egy kis rumot is löttyintsünk bele.  Hűtőbe hagyjuk dermedni úgy egy órát. Ha kivettük belerakjuk a kívánt tölteléket/töltelékeket, a tetejüket beönjük a maradék csokival. Ezt már 2-3 órán keresztül tartom a hűtőbe, biztos, ami biztos ússzuk már meg csokisérülés nélkül. Egykét áldozat azért mindig van a kész bonbonok között, de ezeket szomorúságunkba rögtön megesszük, legalább tudjuk mit is csináltunk. 
Úgy is szép ahogy van, de lehet befújni süteménylakkal  - ettől szép fényt kap - vagy süti.csillámporral megkenegetni, bár az utóbbi inkább olyan karácsonyis, ezt mindenféle szinben és ragyogásban lehet kapni.

A kistányéron elől: a linzertésztáknak mindig vannak sütés, vagy tárolás utáni sérültjei, ebből vajjal és kakaóval, aromapasztákkal (ízlés szerint)  kis golyókat csinálok és természetesen ezekre is ünnepi csillogás kerül.

Nincsenek megjegyzések: