2012. február 27., hétfő

Giballa Katalin konyhája: Csokitorta (első próbálkozásaim egyike)


Posted by PicasaCsokitorta esküvőre, vagy bármilyen ünnepi alkalomra

Ezt a tortát 2 évvel ezelőtt a keresztfiam esküvőjére gyártottam (persze nem ez volt a fő torta)

8-8 tojásból Piskótát sütöttem.
8 tojás sárgáját kikeverjük 8 ek porcukorral csipet sóval , 1 csomag sütőporral, hozzáadagolunk 7 ek. réteslisztet és 2 ek. étolajat, jól összekeverjük, majd a csipet sóval felvert tojáshabot is belekeverjük.
Sütőpapirral bélelt, olajjal, vagy vajjal kikent, édesmorzsával (lehet liszt is)  megszórt tepsibe tűpróbáig sütjük. (légkeverés 150 oC)

A másik lapot ugyanígy készítjük el, csak 6 ek. liszt és 2 ek. cukrozatlan  kakaó kerül bele.

A kihűlt lapokat deszkára tesszük, az első lap tetejét megkenjük 15 dkg olvasztott étcsokival, ami azért kell, hogy a töltelék ne áztassa el az el az alsó lapot.

Amíg a máz megszilárdul, elkészítjük a tölteléket:
Fél liter tejszínt felverünk kemény habbá, 1 csomag vaniliás pudingot az előírásnak megfelelően elkészítjük, kihűtjük, majd belekeverünk 20 dg puha vajat, ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot,  és 20 dkg olvasztott étcsokit, ha nem elég csokis még keverjünk bele 1-2 ek holland cukrozatlan kakaót, majd a végén adagoljuk hozzá a felvert tejszínhabot.
A krémet ízesíthetjük kávéval, rummal, mandula aromával, vagy akár ennek a hármas elegye is nagyon finom, különleges ízt tud adni.
Ha a csoki megszilárdult a piskótán, kenjük meg a krém felével,  majd erre sorakoztassunk rumoskávéba mártogatott babapiskótákat, aminek a tetejébe újabb krém kerül. Ha ez kész rátesszük a másik lapot.

A tortát áttesszük tiszta sütőpapírra, mert most jön a "mázolgatás".
A torta mind a négy oldalán  símitsuk el a kikandikáló krémeket és tegyük hűtőbe legalább 1 órára.

Ha kész, a képnek megfelelően késsel átlósan karcoljuk be a torta tetejét, egyik felét kenjük be étcsokoládéval, másik felét vagy fehér csokoládéval, vagy cukormázzal. Még száradás előtt tegyük rá, az alkalomnak megfelelő dekorációt.
A széleket és az osztási vonalat  süteményfestékbe mártott ecsettel húzott sávval hangsúlyoztam.
Végül az oldalára is kenjünk étcsokoládét és még mielőtt meg nem köt, ragaszgassuk körbe boltban kapható töltött ostyarudacskákkal, de beszórhatjuk darát mandulával, cukrászpanírral , grilázzsal, zöld apróra darabolt pisztáciával.







Nincsenek megjegyzések: