2012. február 24., péntek

Giballa Katalin konyhájából: - rakott krumpli, ahogy mi szeretjük



Rekottkrumpli, ahogy mi szeretjük.

Ez az adag legalább 5-6 éhes embernek elég (nekünk két alkalomra  is, mert még másnap, amikor jól összeérnek az ízek, még finomabb). Jól előkészíthető, ha van időm, előző este bekészítem a tepsibe és másnap csak sütőbe vele.
Fél liter tejfölt és 1-2 dl főzőtejszínt 4-5 tojássárgával, 1 ek. liszttel kikeverünk, picit sózzuk. Kb. 8-10 tojást keményre főzünk. Kb. 2-2.5 karikára vágott krumplit sós vizbe   puhára főzünk. Közben egy tepsit kizsírozunk (vagy vajazunk, én kacsazsírt használok ehhez az ételhez), leszűrjük a krumplit és az egyik felét elterítjük a tepsibe, rápakoljuk a karikára vágott tojásokat, 1/2 kg-nyi jófajta kolbászt is rákarikázunk,  a tejföl egyharmadával meglocsojuk és még a tetején elosztva ráütünk 5-6 tojást (mintha tükörtojást csinálnánk. Picit sózzuk. Ráterítjük a többi krumplit, a megmarad tejföllel meglocsoljuk.
Fél óráig (légkeveréses sütő, de szerintem mindenki ismeri a saját sütője "képességét") sütjük, majd még negyed-fél órára 180 oC-ra kapcsoljuk, hogy a tejföl szépen rápiruljon, ha valaki szereti reszeltsajtot is szórhat rá.
Ha megsült kb. 10 percet pihentetjük, majd kockára vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: