GIBALLA KATALIN "Villám" KONYHÁJA Kedves Látogató! Itt tekintheted meg a receptes "könyvemet"! Ezt a blogot nem azoknak készítettem akik az újdonságokat, különleges ételeket, süteményeket keresik, hanem akik elfoglaltságuk- vagy kényelmi szempont miatt a gyorsan elő- és elkészíthető fogásokat szeretnének az asztalra tenni. Tudom, a receptjeim nem túl diétásak, de vallom, hogy együnk mindenből, amit szeretünk, szem előtt tartva a mértékletességet.
2012. február 28., kedd
Giballa Kati konyhája: Rétes
Ezt a rétest kivételesen nem saját nyújtottból csináltam, hanem "'közönséges'" boltiból.
A Metróba van egyfajta készen kapható réteslap, ami kísértetiesen hasonlít a házihoz (igaz az van rá írva, hogy házi), puha, nedves tapintató. Nem az a száraz, töredező, amihez már volt egyszer-kétszer szerencsém.
Háromféleképpen készítettem el.
1.
Egy rúdhoz 3 lapot használok. Mindegyik lapot meglocsolom olvasztott vajjal, a harmadik lapot is. Erre rakom a túrótölteléket.
1/2 kg túrót, 2 dl tejfölt összekeverek 3 tojás sárgájával, 1 zacskó vanílás pudingporral, kicsi citromlével, ízlés szerint cukorral és rumba áztatott mazsolával. Ezt a tölteléket szépen kiosztom a rétesek egyik végébe és a két végét kicsit behajtva föltekerem. Tepsibe rakom őket.
2.
A mákot szintén vaniliás pudinporral, kicsi tejjel, mazsolával , ízlés szerint cukorral keverem össze, ezt szétszórom a rétes tetején, hogy mindenhová jusson. Szilva vagy baracklekvárból apró darabkákat osztok szét a tetején és az előbbiek szerint feltekerem.
Tejfölt kikeverek kis liszttel és tojássárgájával és a rétesek tetejét jól meglocsolom.
3.
3 dl tejfölt (én időnként maszkarponéval dúsítom) kikeverek 2 ek. liszttel, kicsi sóval, 4 tojás sárgájával, és a megvajazott réteslapokon szétloccsangatom, majd széleit behajtva feltekerem. A maradék tejföllel a tetejét locsolom meg.
15 percig 150 OC-ra előmelegített sütőbe teszem, majd 180 oC-on pirosra sütöm őket.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése