2012. február 28., kedd

Giballa Kati konyhája: Rétes


Ezt a rétest kivételesen nem saját nyújtottból csináltam, hanem "'közönséges'" boltiból.
A Metróba van egyfajta készen kapható réteslap, ami kísértetiesen hasonlít a házihoz (igaz az van rá írva, hogy házi), puha, nedves tapintató. Nem az a száraz, töredező, amihez már volt egyszer-kétszer szerencsém.

Háromféleképpen készítettem el.

1.
Egy rúdhoz 3 lapot használok. Mindegyik lapot meglocsolom olvasztott vajjal, a harmadik lapot is. Erre rakom a túrótölteléket.
1/2 kg túrót, 2 dl tejfölt  összekeverek 3 tojás sárgájával, 1 zacskó vanílás pudingporral, kicsi citromlével, ízlés szerint cukorral és rumba áztatott mazsolával. Ezt a tölteléket szépen kiosztom a rétesek egyik végébe és a két végét kicsit behajtva föltekerem. Tepsibe rakom őket.
2.
A mákot szintén vaniliás pudinporral, kicsi tejjel, mazsolával , ízlés szerint cukorral keverem össze, ezt szétszórom a rétes tetején, hogy mindenhová jusson. Szilva vagy baracklekvárból apró darabkákat osztok  szét a  tetején és az előbbiek szerint feltekerem.
Tejfölt kikeverek kis liszttel és tojássárgájával és a rétesek tetejét jól meglocsolom.

3.
3 dl tejfölt (én időnként maszkarponéval dúsítom) kikeverek 2 ek. liszttel, kicsi sóval, 4 tojás sárgájával, és a megvajazott réteslapokon szétloccsangatom, majd széleit behajtva feltekerem. A maradék tejföllel a tetejét locsolom meg.

15 percig 150 OC-ra előmelegített sütőbe teszem, majd 180 oC-on pirosra sütöm őket.
Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: