2012. február 24., péntek

Leveles rétes Giballa Kati konyhájábólPosted by PicasaLeveles  rétestésztát csinálunk egyszerűsített módon, ez igen gyorsan megvan.

40 dkg lisztet 1 tk. sóval, 3 ek porcukorral, 2 tojás sárgájával, 1 ek. ecettel és 2  dl tejföllel jó alaposan, hólyagosra kidolgozzuk. Kinyújtjuk, 15 dg zsírt elkenünk rajta, majd feltekerjük, konyharuhával letakarva
addig pihentetjük, amíg  a töltelékeket  el nem készítjük  hozzá. Ez lehet  cukros mák, dió, alma. Ezeket lehet jó kis rumba áztatott  mazsolával is keverni. A mák és dió közzé rakhatunk kis kanálka lekvárokat  Ha kész a töltelék a tésztát vékonyra nyújtjuk, a felénk eső széléhez rakunk egy sor tölteléket (ízlés szerint) és feltekerjük. Felvert tojással megkenjük. 160 oC-on (légkeverés), aranybarnára sütjük. Nagyon finomak lesznek és annak ellenére, hogy nem hajtogatjuk háromszor, ugyanolyan finom réteseket. kapunk.

A cukros mákot, diót én csak lazán szétszórom a kinyújtott tészta tetején, és úgy tekerem fel. Ki lehet próbálni.
Ha kihűlt recés késsel feldarabolom és vaníliás porcukorral meg meghintem.

1 megjegyzés:

marisz57 írta...

Ezt a tésztát valamikor én úgy készítettem, hogy a zsírral lekenés után 1 napra fagyasztóba kellett tenni. De így jobb, mert nincs várakozási idő. ki fogom próbálni.